Полк. доц. д-р Мутафчийски: ВМА е уникално амбициозно здравно заведение

Венцислав Мутафчийски

Интервю на Драгомира Станоева с полк. доц. д-р Венцислав Мутафчийски от клиника „Чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология“ към ВМА

 

Как успявате да проявявате висок професионализъм в тежки ситуации? Удостоен сте с грамота от Министерството на здравеопазването за този Ваш висок професионализъм при спасяването на пострадалите при терористичния атентат на 18 юли т.г. Какво означава тази грамота за Вас като доказал се професионалист?
Това е просто работа за нас. Това не е някаква особена ситуация. Ситуацията е била такава, която е попаднала в полезрението на министъра на здравеопазването, на медиите. Но ние ежедневно се занимаваме с не по-малко сложни задачи. Разбира се, възприемам я като висока оценка за работата ми. Не може да не ми носи удовлетворение.

 

Как се справяте като професионалист в тежки ситуации?

Може би годините , през които се занимавам с подобни тежки травми, бойни травми. Довели са ме до някаква рутина. Не го приемам така емоционално както останалите хора, които не се занимават с това. Съвсем трезво гледам на нещата и взимам най-доброто решение.

 

Защо според Вас ВМА се превърнала в една авторитетна здравна институция, с висококвалифицирани специалисти изтъкнати учени и уважаван преподавателски състав?

Военномедицинска академия е едно заведение, което е уникално за нашата страна. И го казвам не защото аз съм пристрастен и съм израснал в тази академия, а защото много добре знам спектрите на дейности, с които се занимава. Това, от една страна, е от цивилното здравеопазване с абсолютно наложен авторитет. В такива дейности като например чернодробна трансплантация, чернодробно – панкреатична хирургия, гастроентерология, уши, нос и гърло и още редица други специалности, в които мисля че сме водещи. Пък, от друга страна, Военномедицинска академия се занимава с един особен вид травма, който не е обект на нито едно здравно заведение, каквато е военната травма. Ние поне 10 години и повече имаме редовни екипи зад граница, които работят в реални условия. Така че те всеки ден се срещат с този вид травма, което го няма при останалите колеги в страната. Военномедицинска академия абсолютно утвърден авторитет и в преподавателската дейност , защото не само, че стои и развива медицинските възможности на дадени специалности, но и има и изключителен принос към науката – за развитие на нови проекти. Според мен тя е наистина е едно уникално амбициозно здравно заведение.

 

Защо все повече завършили млади доктори отиват в чужбина, за да се реализират?

Имаме трима специализанти, които получават заплата 220 лв., а плащат 180 лв. за обучението си като специализанти. От 4-5 години те са обречени на абсолютна мизерия. Ние имаме петима специализанти, които ни напуснаха през последната година. Трима са в Англия, четирима са в Германия. Получават нормални заплати, възможност да специализират без да заплащат дори и възможност да си усъвършенстват езика, ако имат нужда от курсове. Това трябва коренно да се промени в България. Защото в момента това, което ми прави впечатление, въпреки че не знам дали са съвсем достоверни данните – преди пет години хирурзите бяха 2200, а сега сме по-малко от 1100. За хирурзите става въпрос. С всеки изминат ден напускат хирурзи и скоро няма да има никакви. Просто младите специализанти не виждат перспектива тук – заплащането е много по-ниско от това на Запад. За голямо съжаление губим млади кадри. В момента има две свободни места за хирурзи и не можем да намерим нито един кандидат.

 

 

/КРОСС/

 

 


Коментари (3)

 1. илка коларова казва:

  доцентът е тзключителен специалист

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. илка коларова казва:

  горда съм. че има такива българи!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Iordanka Nikolova казва:

  MUTAVHISKI E NAI DOBRIA DOKTOR IMAX VAZMOJNOSTA DA RABOTQ S NEGO PONE RAZBRAX KAK SE SPASQVA HOVE6KIA JIVOT NA DOBQR PQT DOKTOR MUTAVHISKI DAN4ETO OT PERNIK

  Thumb up 0 Thumb down 0

Вашият коментар

*


5 − 3 =

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>